Welke soorten rolgordijnen zijn er?

Rolgordijnen komen in heel wat maten en stoffen. Je kan ze combineren met overgordijnen, ze kunnen geplaatst worden aan kiepramen en indien gewenst kan je ook kiezen voor volledig verduisterende rolgordijnen. Een overzicht van de meest voorkomende rolgordijnen:

Standaard rolgordijnen met zijsteunen

Een standaard rolgordijn bestaat uit een rolgordijndoek die met behulp van twee zijsteunen op- of in het kozijn wordt bevestigd. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van een extra geleidingsysteem zoals spandraden of aluminium u -profielen. Dit rolgordijn kan zowel op een normaal vast raam of een kiepraam gemonteerd worden.

Rolgordijnen met luxe cassette

Bij dit type rolgordijn wordt de rolgordijndoek netjes weggewerkt is in een cassette. Cassette rolgordijnen zijn wat luxer qua uitstraling dan standaard rolgordijnen omdat de doekrol netjes weggewerkt is in een omkasting (de cassette). Ze kunnen eventueel gecombineerd worden met geleideprofielen waarmee het doek netjes strak langs het raam geleid kan worden.

Duo rolgordijnen

Stoffen van duo rolgordijnen zijn eigenlijk niet te vergelijken met gewone stoffen van rolgordijnen, omdat duo rolgordijnen voorzien zijn van een dubbele stof in plaats van een enkele stof. De stof van duo rolgordijnen bestaat uit horizontale banen van dichte stof afwisselend met een vitragestof.

Voordelen duorolgordijnen

 • Geschikt voor woonkamers, keukens en kantoren
 • Lichtdoorlatend
 • Halen scherpte uit de zon
 • Luxe uitstraling

Verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer

Voor de slaapkamer wilt u de ramen verduisteren, want met een donkere slaapkamer slaapt u beter. Verduisterende rolgordijnen hebben een transmissie van 0%, oftewel er wordt helemaal geen licht doorgelaten. Wanneer u uw verduisterende rolgordijn naar beneden doet, maakt u de slaapkamer volledig donker. De verduisterende stoffen zijn verduisterend dankzij een speciale, doorzichtige coating die aan de buitenkant van de stof zit.

Rolgordijnen voor de badkamer

Standaard rolgordijnen zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Ze worden hier te vochtig en er zal schimmelvorming op het doek gaan ontstaan. Speciaal voor de badkamer en andere vochtige ruimtes zijn er rolgordijnen waarbij het doek voorzien is van een speciale vochtwerende coating. De rolgordijnen voor de badkamer zijn altijd verduisterend, want u wilt graag privacy in de badkamer.

Voordelen verduisterende rolgordijnen

 • Laten geen licht door
 • 100 % black-out verduisterend
 • Geschikt voor slaapkamers en badkamers
 • Zorgen voor privacy
 • Isolerende werking

Rolgordijn met ketting

Een veelgebruikte manier van een rolgordijn bedienen is de ketting. Hierbij wordt het rolgordijndoek afgerold door een ketting van kunststof of metaal. In het rolgordijn zit een tandwieltje dat meedraait wanneer de ketting wordt bewogen.

Elektrische rolgordijnen

Nieuw zijn elektrische rolgordijnen. De rolgordijnen worden door een motor aangedraaid en u kunt het rolgordijn bedienen met een wandschakelaar, afstandsbediening of zelfs uw telefoon of stem. U kunt bepalen of u een standaard motor of een Somfy motor wilt en hoe u de rolgordijnen wilt bedienen. U kunt zelfs instellen dat u meerdere rolgordijnen tegelijk bedient.

Voordelen elektrische rolgordijnen

 • Lange levensduur
 • Op afstand bedienen
 • Keuze uit verschillende stoffen
 • Meerdere rolgordijnen tegelijk bedienen
 • Kindveilig
 • Luxe uitvoering