Geniet van een tuin vol vrolijk gefluit

Vind je het ook zo gezellig om altijd fluitende vogeltjes in je tuin te horen? En wil je je steentje bijdragen aan het op peil houden van de vogelpopulatie? Dan is vogelvoer in je tuin ophangen een goed idee. Maar welk vogelvoer kun je het beste ophangen? En hoe kun je optimaal genieten van alle vogels in je tuin? We geven je graag een paar tips.

Voer het hele jaar door

Veel mensen hangen alleen in de winter voer voor de vogeltjes in hun tuin, maar eigenlijk kunnen de vogels het hele jaar door jouw hulp wel gebruiken. Elk seizoen brengt zo z’n eigen uitdagingen mee voor de dieren, waardoor ze het hele jaar door een hoge energiebehoefte hebben. Het is wel zo dat de vogels in de winter zelf het lastigste aan voedsel komen, waardoor ze dan extra snel in de buurt van je huis zullen komen.

Kies voor diversiteit

Als je veel verschillende tuinvogels wil aantrekken moet je ook veel verschillende soorten voedsel aanbieden. Mezenbollen trekken, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk mezen aan. Vinken en mussen geven de voorkeur aan vogelzaad van de grond pikken en roodborstjes houden van meelwormen. Biedt het voedsel ook op diverse plekken in de tuin aan. Sommige vogels hangen probleemloos aan een vetbol of pikken de pinda’s van een slinger, terwijl andere vogels liever een beschut plekje onder de struiken hebben. Door veel voederplekjes te maken heb je de grootste kans op veel vogels in jouw tuin. Wil je jouw tuingasten extra goed kunnen bekijken? Schaf dan een raamvoederhuisje aan en geniet extra dichtbij van de eters. 

Kijk goed wat je voert

Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten voer, dus het is belangrijk om goed te bekijken wat je de vogels in je tuin wil voeren. Niet alleen komen er op verschillende soorten voer verschillende soorten vogels af, ook hebben de vogels gedurende de verschillende seizoenen andere behoeften. In de winter hebben tuinvogels voornamelijk behoefte aan voedzaam eten, dus zijn mezenbollen perfect. Vergeet in de winter ook een bakje water niet. In de lente hebben ze meer eiwitten en kalk nodig, zoals bijvoorbeeld te vinden is in meelwormen. Ook in de zomer is eiwit van levensbelang. In de herfst worden vitaminerijke bessen erg belangrijk, maar ook vetbollen en pinda’s voorzien de vogels van broodnodige energie. Geef tuinvogels nooit mensen-eten, zoals brood of stukjes worst of kaas.

Geniet van het gekwetter in je tuin

Als je ervoor kiest om een grote verscheidenheid aan voer aan te bieden en het voedsel op verschillende plekken in de tuin te strooien of te hangen, is de kans groot dat je binnen no time een tuin vol gezellig gekwetter hebt. Welke vogels kun jij allemaal spotten?