Nieuwe kozijnen plaatsen: hout, kunststof of aluminium?

Laat u een nieuw huis bouwen en kunt u zelf de ramen kiezen? Of heeft u de mogelijkheid om uw kozijnen te laten vervangen en bent u dit dan ook van plan? Dat is mooi, want ramen zijn bepalend voor de uitstraling van uw huis. Ze kunnen bijdragen aan uw woongeluk doordat u precies de stijl heeft die u wilt. Maar dat niet alleen, u moet er ook aan denken dat het soort raam dat u kiest een rol kan spelen bij de brandveiligheid en isolatie van uw huis. Kozijnen worden gemaakt van de materialen hout, kunststof en aluminium.

Flexibel en duurzaam

Houten kozijnen bestaan het langst en geven uw huis een klassieke, nostalgische en knusse uitstraling. Houten ramen zijn niet de goedkoopste optie, maar ook niet de duurste. Een voordeel van houten ramen is dat als u niet tevreden bent met de kleur die u heeft gekozen of er beschadigingen zijn, u het kozijn gewoon kunt schilderen. Een nadeel is dat houten kozijnen veel onderhoud vergen. Maar daar krijgt u wel duurzaamheid voor terug, want als u hout van klasse 1 kiest kan dit tientallen jaren tot wel 70 jaar meegaan. Ook kunnen sommige houtsoorten brandvertragend werken en milieuvriendelijk zijn.

Stevig en lichtdoorlatend

Na de houten kozijnen kwamen aluminium kozijnen. Dit zijn de duurste ramen om aan te schaffen, ongeveer 20% duurder dan de goedkoopste exemplaren. Daartegenover staan dan ook diverse voordelen. Net als ramen van hout zijn ramen van aluminium duurzaam, ze kunnen wel 60 jaar meegaan. Maar in tegenstelling tot houten kozijnen zijn die van aluminium ook onderhoudsarm dankzij de kleurvaste en weerbestendige beschermlaag en worden ze niet snel vies. Het zijn sterke kozijnen die niet snel beschadigen. Ze isoleren redelijk. Aluminium is recyclebaar. Het grootste voordeel van aluminium is dat het licht is waardoor het glasoppervlak kan worden vergroot.

Goedkoop en isolerend

Kunststof kozijnen zijn het meest recent op de markt gekomen, in het begin van de twintigste eeuw. Ze zijn echter in korte tijd geliefd geworden, omdat ze vele voordelen bezitten. Ten eerste zijn kunststof ramen het goedkoopst. Daarnaast zijn ze net als aluminium kozijnen inbraakveilig en brandveilig en nog beter isolerend. Ze kunnen vies worden maar dan zijn ze ook weer gemakkelijk schoon te maken. U heeft keuze uit heel veel kleuren en ook een houtlook of decoratief soort profiel is mogelijk. Kleurvervaging is helaas wel mogelijk. Een ander nadeel is dat het materiaal eenmaal beschadigd moeilijk te herstellen is.

Vergunning gemeente

Wilt u uw kozijnen vervangen, dan zult u helaas net als bij veel anderen veranderingen van uw huis in sommige gevallen een vergunning bij de gemeente moeten aanvragen om hiervoor toestemming te krijgen. Dat geldt als u de ramen van uw voorgevel wilt vervangen of ramen die aan de openbare weg liggen. Ook wanneer u in een huis woont dat beschermd wordt vanwege de historische waarde moet u altijd een vergunning aanvragen als u andere ramen wilt. Worden de ramen alleen vernieuwd of blijven ze ondanks de veranderde materiaalsoort grotendeels hetzelfde qua uiterlijk, dan geldt dit vaak niet.

Brandveiligheid, inbraakwering, duurzaamheid

Bent u er al uit welke soort kozijnen u wilt kopen? Zo ja, dan kunt u eenvoudig kozijnen bestellen via internet bij een aanbieder. Zo nee, dan is het leuk om een keer naar een showroom te gaan. Vindt u inbraakwering belangrijk? Dan kunt u vragen of de ramen een Politiekenmerk Veilig Wonen hebben. Wanneer u brandveiligheid als prioriteit heeft, kunt u vragen of de brandveiligheid is getest op punten als brandvertraging, rookvermindering en brandoverslag. En als u de duurzaamheid belangrijk vindt kunt u informeren naar keurmerken. Daarnaast kunt u naar de isolatiewaarde vragen, hoe lager de waarde hoe beter.
Meer weten over kunststof, aluminium of houten kozijnen? Vraag een vrijblijvende offerte op bij Van der Kolk BV uit Rotterdam