Haagplanten voor in de tuin

Er zijn diverse mogelijkheden voor de afscheiding van uw tuin. Er kan gekozen worden voor een schutting, een gemetseld muurtje maar natuurlijk ook een erfafscheiding door middel van een haag. De keuze in deze haagplanten is echter enorm. De bekendste haagplanten zijn wel de Buxus, Taxus, Liguster, Fagus (Beuk) en Carpinus (Haagbeuk), die in dit artikel verder worden toegelicht. Voordat je daadwerkelijk overgaat tot haagplanten kopen, is het verstandig eerst te verdiepen in de eigenschappen van deze productgroep. Heb je genoeg kennis opgedaan? Haagplanten van Plant & Grow worden rechtstreeks vanaf de kweker geleverd. Hierdoor ben je verzekerd van topkwaliteit planten!

Bekende haagplanten

De Buxus is een compacte, maar relatief langzaam- groeiende haagplant met ovaalvormige, groene bladeren. Vaak wordt de Buxus ook als vormboom toegepast in de tuin (Buxusbollen, Buxusblokken etc.). Wanneer men een laagblijvende haag wil creëren (zo’n 40-50 cm hoog), is de Buxus een perfecte keuze. Breed inzetbaar, zowel voor landelijke tuinen als voor strakke, design tuinen. De Taxus heeft veel vergelijkbare eigenschappen met de Buxus. Afgezien van de vorm, groei en bloei van de Taxus, is het grote verschil t.o.v. de Buxus, dat er met Taxus hogere hagen kunnen worden gecreëerd. De Taxus verleend zich perfect voor hagen tot wel 3 meten hoog! Ondanks dat, kan door middel van snoei ook een Taxushaag van 50 cm hoog worden behouden. Voor beide haagplanten geldt, dat ze zowel in het voorjaar als in het najaar gesnoeid dienen te worden.

De Haagbeuk (Carpinus) en de Gewone beuk (Fagus) zijn snelgroeiende haagplanten. Wanneer men in zeer korte tijd, een (hoge) volgroeide haag wil creëren, is het verstandig om voor één van deze 2 soorten te gaan. Indien men voorkeur heeft voor een ‘rode haag’, kan voor de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ worden gekozen. Het blad van deze Beuk is roodbruin van kleur. Voor deze haagplanten geldt dat ze 2 á 3 keer per jaar flink teruggesnoeid dienen te worden. Als laatst kan er gekozen worden voor de Liguster. Deze haagplant groeit gemiddeld snel en heeft ovaalvormig groen blad. Indien men voorkeur heeft naar een Liguster met een bond tintje, kan worden gekozen voor de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’. Deze haagplant kan zowel voor lage, als voor hoge hagen worden gebruikt. Meer tips over afscheidingen in de tuin vind je op Tuinierservice.nl.

Online haagplanten bestellen met thuisbezorging is tegenwoordig ook mogelijk. Aangezien u voor een haag vaak flinke aantallen planten nodig heeft, is het erg gemakkelijk dat de haagplanten bij u thuis worden bezorgd. Dit scheelt u flink sjouwwerk! Wanneer u via internet besteld, is het verstandig om te kijken hoe de haagplanten worden geleverd; namelijk met ‘kale wortel’ of als potplant. ‘Kale wortel’ betekend een haagplant zonder zand en pot. Indien u keuze heeft, kunt u het beste gaan voor haagplanten in pot. Deze zijn geworteld, slaan sneller aan in uw tuin en uitval is kleiner dan de ‘kale wortel’.