Plat dak isoleren

plat dak isoleren

Met het juiste materiaal kan iedereen zelf het plat dak isoleren. En dat voor relatief weinig geld. Bovendien verdient u op termijn de investering gegarandeerd terug. Door slim de beste materialen in te kopen, kunt u snel de investering terugverdienen.

Isoleer meteen als uw dak toch aan vervanging toe is

Het is geheel afhankelijk van het soort huis dat u hebt op welke wijze u het beste het plat dak kunt isoleren. In het geval dat uw dak echt aan vervanging toe is, is het in elk geval zeer verstandig om uw dak dan ook meteen vanaf de buitenkant te isoleren. Is het vervangen van uw dak nog helemaal niet aan de orde, dan verdient het de voorkeur om van binnenuit te isoleren. Deze vorm wordt omgekeerde dak isolatie genoemd. U kunt prima een specialist vragen naar welk materiaal u moet hebben en hoe dik en van welke vorm dit materiaal precies moet zijn. Voor een plat dak is isoleren van buitenaf de beste optie. Van buitenaf isoleren wordt ook wel warm dak isolatie genoemd. De isolerende laag wordt aan de buitenkant aangebracht. Plat dak isoleren betekent dan dat het isolatiemateriaal op de dragende constructie aangebracht wordt. Vervolgens wordt alles afgesloten met een waterkerende laag. Als u kijkt naar nieuwbouwwoningen, dan ziet u dat er vrijwel altijd warm dak isolatie toegepast wordt.

Materiaal is in verschillende vormen en in verschillende diktes verkrijgbaar

Plat dak isoleren komt vaak tot stand met behulp van PIR of EPS. Daarbij kunt u kiezen voor PIR platen met tweezijdige aluminium cachering, u kunt ook kiezen voor afschot PIR platen of u gebruikt EPS platen. Het is goed te weten dat in het kader van plat dak isoleren gebruik kunt maken van isolatieplaten van verschillende diktes en wisselende isolatiewaardes. Om het isolatiemateriaal dat u gebruikt voor plat dak isoleren te beschermen tegen vocht kunt u prima dampfolie gebruiken.

In de zomermaanden heerlijk koel in uw woning

Uw plat dak isoleren op de ‘warme manier’ biedt een aantal duidelijke voordelen. Zo is dit bestand tegen alle weersomstandigheden en is de kans op scheuren in de dakvloer zeer klein. Door van buitenaf te isoleren wordt uw dak een soort van warmtebuffer. Op die manier kunt u het in de zomermaanden heerlijk koel houden in uw woning en blijft het in de winter juist heerlijk warm. U bespaart bovendien heel behoorlijk op uw energierekening door deze wijze van plat dak isoleren toe te passen zoals ook uw woning zo meer waarde krijgt.

Gebruik steen- of glaswol voor plat dak isoleren

Kiest u voor plat dak isoleren van binnenuit, dan wordt deze werkwijze ook wel koud dak isolatie genoemd. Dit wordt eigenlijk alleen maar bij al bestaande platte daken toegepast. De koude wijze van plat dak isolatie betekent dat er isolatiemateriaal aan de binnenkant wordt aangebracht. Het materiaal wordt onder de dakbedekking geplaatst en tussen de dragende constructie. Voor deze manier van isoleren gebruikt u vaak steen- of glaswol, materiaal dat op zowel plaat als op rol voor u beschikbaar is.