Welke soorten scharnieren zijn er?

Ben je opzoek naar scharnieren voor een nieuwe deur of kast? Of wil je gewoon te weten komen welke soort scharnieren er allemaal bestaan? Dan lees je best even verder in dit artikel waar er enkele soorten scharnieren zullen uitgelegd worden.

Wat zijn scharnieren?

Vooraleer ik alle verschillende soorten opsom, zal ik je eerst vertellen wat een scharnier eigenlijk is. Een scharnier is een metalen onderdeel dat aan een raam, deur of luik draait. Meestal bestaat het uit twee ijzeren of koperen bladen die beide aan het einde zo gevormd (knoop zijn dat ze in elkaar aansluiten. Veelal heeft het ene blad drie knopen en het andere twee knopen. Deze bladen zullen dan worden samengebracht door een pen of stift en vormen zo het draaipunt.

Bommerscharnieren en Deurscharnieren

De eerste variant die ik zal uitleggen is de bommerscharnier. Deze scharnier heeft een dubbele draaias. De bladen kunnen om die reden naar twee zijden keren. Zo een scharnier kan je toepassen bij deuren die kunnen doordraaien. De scharnieren maken gebruik van dubbele veren zodat de deur tot stilstand komt wanneer hij gesloten is. Het grote verschil met gewone deurscharnieren is dat deze niet kunnen doordraaien. De gehele bedoeling van deurscharnieren is een betrouwbare aaneensluiting met de deurvleugels. Zo kan de deur soepel open en dicht gaan.

Anti-inbraak: Dievenklauwen

Voor de beveiliging van jouw ramen en deuren, maak je best gebruik van dievenklauwen. Dievenklauwen is een soort scharnier die een pen uit metaal bevat waarvan deze aan de scharnierzijde van de deur of ramen in het rond kommetje zal vallen. Dit neemt plaats zodra je jouw raam of deur zou dicht doen. Met andere woorden zal het forceren een stuk moeilijker worden.

Tuindeur? Duimhengen als scharnier!

Duimhengen worden altijd gemonteerd aan zwaardere deuren voor een nog betere steun te bieden. De combinatie van een duimheng met een plaatduim, zorgt voor de perfecte combinatie bij een normale tot een zware tuindeur. Natuurlijk vind je duimhengen in verschillende geuren en kleuren. Het belangrijkste is dat er twee exemplaren worden gebruikt want dit zorgt voor een zekere stevigheid.

Keukenkastscharnieren en onzichtbare scharnieren

Keukenkastscharnieren zijn niet waarneembaar aan de buitenkant van je kast. Zo krijg je de mogelijkheid om ze naast elkaar te monteren. Ideaal voor een mooie keuken. Dan heb je ook onzichtbare scharnieren die gemonteerd zijn in de binnenkant van je geraamte van je kast of deur. Zo zie je deze niet als de kast of deur dicht is.

Kogellagerscharnieren kogelstiftpaumelles

Het grootste voordeel aan kogellagerscharnieren is dat ze gemakkelijk te demonteren of weg te halen. Dit komt omdat er uitsparing is aan de onderzijde van de knoop. Kogellagerscharnieren heb je zowel met ronde als -rechte hoeken. De scharnieren zelf zijn gekarteld en niet helemaal vastgeslagen. Hierdoor wordt de montage een stuk eenvoudiger. Als laatste zijn er nog kogelstiftlaumelles. Deze kunnen een groter gewicht dragen dan scharnieren. Daarmee zijn ze geschikt voor buitendeuren omdat een gehard stalen pen draait op een gelagerde kogel.