De laurier: welke soort past het beste in uw tuin?

Een laurierhaag is een zeer geschikte haag als u op zoek bent naar een plant die alles heeft. Met een laurierhaag bent u zeker van een winterharde haag tot ongeveer -15°C. De laurierhaag is bovendien ook wintergroen en blijft dus het hele jaar door mooi groen van kleur. Hoewel de meeste lauriersoorten bekend staan om hun snelle groei geldt dit zeker niet voor alle soorten. Wilt u een lage haag in de voortuin, dan is een langzame groeier als de Otto Luycken zeer geschikt. Welke lauriersoort het meest geschikt is voor uw tuin, hangt sterk af van uw voorkeur.

Waarom de laurier zo populair is

Dat de laurier door velen gezien wordt als de ideale haagplant is niet heel vreemd. Over het algemeen zijn de laurierplanten erg sterk, uw haag laat u dus ook niet zomaar in de steek. De verschillende soorten laurieren hebben unieke kenmerken die het mogelijk maken om een haagsoort te kiezen die perfect bij u past. Sommige lauriersoorten worden in het voorjaar versierd met fraaie bloemen, terwijl andere soorten het hele jaar door een bijzondere kleur hebben. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Maar het maakt het ook lastiger om te bepalen welke haagsoort het meest geschikt is voor uw tuin.

De verschillende lauriersoorten

De meest bekende lauriersoorten zijn de laurier Rotundifolia, Etna, Otto Luycken, Genolia, Novita en de Portugese laurier. Deze lauriersoorten hebben verschillende kleuren en dat maakt het erg fijn om een haag te vinden die past bij de andere planten in uw tuin. Heeft u graag compacte bladeren of heeft u juist een voorkeur voor smalle en lange bladeren? De laurier Etna staat bekend om de compacte bladeren. Welke lauriersoort u ook kiest, u profiteert altijd van de uitstekende eigenschappen van de laurierfamilie. Het planten van een laurierhaag is erg eenvoudig en gaat bovendien snel. Zorg er wel voor dat alles recht staat, anders groeit uw haag scheef en dat gaat in een later stadium erg opvallen.

Welke soort past bij u?

Welke lauriersoort het beste bij u past is natuurlijk sterk afhankelijk van uw voorkeuren. Wilt u een snelle groeier die binnen enkele jaren een aantal meters groeit? Dan zijn er een aantal zeer interessante opties. Zo groeien de laurier Rotundifolia en Novtia erg hard. Heeft u liever een smalle en lage haag, dan kunt u beter kiezen voor de Genolia of Otto Luycken.