Hoe koop ik een tuinkas?

Je bent een liefhebber van tuinieren en verbouwen van planten en groenten, maar daar is het nu helaas te koud voor. Hoe kun je dit alsnog blijven doen nu het bijna winter is? Een tuinkas aanschaffen! Lees verder voor tips om de juiste kas te kopen.

Afmetingen

Tuinkassen zijn tegenwoordig in verschillende soorten en maten te koop, dus is er vanzelfsprekend veel, misschien wel te veel, keus en weet je niet zo goed welke je moet hebben. Daarom is het belangrijk om te oriënteren en te kijken wat je nodig hebt. Daarnaast is het ook noodzakelijk om letten op de afmetingen. Je wilt natuurlijk niet dat je tuin in zijn geheel verdwijnt en je kas!

Plaatsen kas

Overigens is het ook belangrijk om te bedenken waar je de tuinkas gaat plaatsen in je tuin. Je voornaamste doel is namelijk dat er genoeg verlichting naar binnenkomt, maar ook dat het warm genoeg blijft in de kas. Hoe pak je dit aan?

Ten eerste plaats je de kas zo dat het licht van buitenaf niet wordt belemmerd. Hierbij moet je dus letten dat het niet in de schaduw wordt geplaatst. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de planten en groenten die je wilt groeien en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Daarnaast, om de warmte te behouden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen koude lucht van buitenaf komt. Let er dus op dat het goed geïsoleerd is en dat het niet gaat tochten. Het temperatuur in de kas moet natuurlijk warmer zijn dan het buiten is om de groei te bevorderen, maar ook om energiekosten te besparen.

Schermdoeken

Zodra je hebt besloten welke soort kas je wilt hebben en de grootte ervan, kun je gaan kijken naar schermdoeken indien je deze nodig zult hebben. Wat is een schermdoek? Een schermdoek in je kas biedt verduistering aan voor bepaalde plantjes die bijvoorbeeld minder verlichting nodig hebben of een korte levensduur hebben.

Daarnaast is het ook mogelijk om een aluminium schermdoek te kiezen. Het voordeel van schermdoeken is namelijk het feit dat ze niet alleen de ruimte verduisteren en iets verkoelen, maar ook dat het energie bespaart.