Hoe richt je een zorginstelling in?

Het inrichten van interieur is nogal een klus, omdat er zoveel bij komt kijken. Zo moet je rekening houden met verlichting, wat voor soort meubels en noem het maar op. Wil je tips om dit aan te pakken? Lees dan hieronder verder

Sfeer en verlichting

Het meest belangrijke bij het inrichten van een ruimte is de sfeer die je wilt creëren. Uiteraard wil je het interieur in een zorginstelling zodanig inrichten dat het huiselijk en comfortabel voelt. Wat je dan absoluut niet wilt is dat de ruimte donker en grimmig is. Om dit te vermijden kun je bijvoorbeeld kiezen voor pastelkleuren als verf voor de muren. Dit zijn kleuren zoals lichtblauw, lichtpaars, of grijze tinten. 

Daarnaast kun je ook kiezen voor lampen die niet te wit zijn, maar ook weer niet te gedimd zijn. Een handige optie hiervoor kan een led lamp zijn, omdat je deze namelijk kunt aanpassen naar de gewenste sterkte van de lampen. 

Overigens kun je als vloer kiezen voor een lichtgekleurde tapijt, bijvoorbeeld in de kleuren beige of grijs. Het nadeel hiervan is dat ze wel snel vies worden, maar het geeft wel een warm gevoel in de ruimte en daar ga je natuurlijk voor! Mocht je toch bang zijn voor allergieën, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld laminaat. Tegenwoordig heb je deze ook in meerdere kleuren, dus dat zal geen probleem moeten zijn. 

Meubilair

Uiteraard spelen meubels naast de kleur van de muren en de vloer ook een belangrijke rol. Het kan wel een stuk lastiger zijn om meubelen voor een zorginstelling te kiezen, omdat je rekening moet houden met een aantal zaken. De meubels moeten namelijk wel comfortabel zijn, maar ook op de juiste hoogte bijvoorbeeld. Ook moeten ze prettig in gebruik zijn voor zowel de bewoners als de medewerkers.

Daarnaast is het ook een idee om te kijken of de meubels technisch gezien wel in orde zijn, bijvoorbeeld of ze wel veilig genoeg zijn mocht er een ongeval zoals een brand plaats vinden.