Ga je je eerste huis kopen? Houd hier rekening mee

Ben je klaar om die stap te zetten en ga je je eerste huis kopen? Dan weet je vast al wel dat daar heel veel bij komt kijken! Bereid je goed voor met deze tips voor het kopen van je eerste huis.

Maximale hypotheek berekenen

Voordat je op zoek gaat naar een huis, is de eerste stap die je zou moeten nemen het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je waar je aan toe bent, voordat je op zoek gaat naar een huis. Anders word je verliefd op je droomhuis en blijkt het later onbetaalbaar te zijn. Dat zou natuurlijk een grote teleurstelling zijn.

Hoeveel wíl je lenen?

Daarna ga je nadenken over de hypotheek die je maximaal wílt lenen. Dit hoeft zeker niet evenveel te zijn als de maximale hypotheek. Het is zelfs verstandiger om van een lagere hypotheek uit te gaan, omdat er vaak nog veel extra kosten bij komen. Daardoor houd je voor jezelf maandelijks wat extra ruimte en speling over.

Extra kosten

Daar staat tegenover dat het ook weer niet té druk is, zoals in de echt grote steden als Amsterdam. Wil je toch wat meer mensen om je heen? Als je wilt sta je met drie kwartier rijden in het centrum van Amsterdam, dus je hoeft zeker niks te missen.

Wat zijn die extra kosten dan? Misschien ben je al bekend met de term ‘kosten koper’ (k.k.). Dit zijn de extra kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Zo betaal je als koper van een huis overdrachtsbelasting. Dat is 2% van de koopsom van het huis. Dat betaal je via de notaris op het moment van de overdracht.

Daarnaast krijg je te maken met notariskosten, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek en eventuele taxatie van het huis. Houd rekening met zo’n 6% van de koopsom aan aanvullende kosten. Deze kosten kun je niet meefinancieren met je hypotheek, daar heb je dus flink wat spaargeld voor nodig!

Schulden

Heb je schulden? Dit hoeft niet meteen te beteken dat je geen hypotheek kunt krijgen, maar kan wel van invloed zijn op de hoeveelheid die je kunt lenen. Bij het Bureau Krediet Registratie kun je nagaan wat je schulden zijn en wat je BKR-score is.

Conclusie

Zoals je ziet, er komt een boel kijken bij het kopen van je eigen eerste huis. Belangrijk is om op tijd te beginnen en je goed te laten informeren. Ben je op zoek naar iemand die met je meedenkt en op de hoogte is van alle regels en mogelijkheden? Neem dan eens contact op met de hypotheekadviseur in Deventer. Zij bieden je betrouwbaar en onafhankelijk hypotheekadvies, volledig afgestemd op jouw situatie.