De contactgegevens van deze diensten raak je liever nooit kwijt

Onverwachte noodsituaties in het huishouden zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook duur zijn. Of het nu gaat om een probleem midden in de nacht of als je gewoon op zoek bent naar manieren om voorbereid te blijven, er zijn stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat een klein probleem verandert in een grote – en dure – noodsituatie. Hier is er een lijstje van welke mensen je de contactgegevens moet opzoeken en bewaren. Op deze mensen kan je dus in tijden van nood rekenen.

De politie

Het verkorte nummer 112 is gemakkelijk te onthouden, maar het is ook belangrijk dat je het nummer van de politiepost in jouw wijk of buurt opslaat. Op dit nummer kan je bellen voor niet-spoed gevallen en als je een andere informatie nodig hebt. Heel handig is het als je dit vooraf navraagt en opslaat.

De brandweer

Het nummer van de brandweer moet je niet alleen opslaan, maar ook uit het hoofd kennen. In noodsituatie moet je meteen het alarmnummer intoetsen. Gaslekken kunnen gevaarlijk zijn; een vlam of zelfs een vonk in een afgesloten ruimte vol gas kan zelfs een explosie veroorzaken. Als je gas ruikt of vermoedt dat er een gaslek is bel meteen de brandweer en de loodgieter die hierin goed getraind is.

De huisartsenpraktijk

De huisarts is onmisbaar in deze lijst. Vooral in deze periode van de pandemie, is het goed dat je de contactgegevens van de hap op jouw mobiele telefoon hebt. Mensen die kindjes in huis hebben, weten hoe handig dit is. Je kan zo snel in contact treden met je huisarts en snel handelen in een noodsituatie.

De loodgieter

Sanitaire problemen hebben geen vaste tijd. Ze kunnen zich op elk moment van de dag voordoen. En midden in de nacht wakker worden met een gebarsten pijp nog erbij van het toilet is helemaal niet prettig. Het is daarom goed om het nummer van een ervaren loodgieter altijd te hebben. Let erop dat je een loodgieter kiest die 24/7 zijn dienst aanbiedt, want je hebt niets aan een loodgieter die in de nacht niet kan uitrijden om jouw probleem op te lossen. Als extra tip krijg je ook mee, dat je jouw sanitair regelmatig een onderhoudsbeurt moet geven, om grote problemen en extra uitgave te voorkomen.

De slotenmaker

Het is misschien wel een van de meest gevreesde scenario’s waarin je je bevindt; aan de buitenkant van jouw huis of wagen staan, niet in staat om binnen te komen. Zelfs als je het niet persoonlijk hebt meegemaakt, kan je je gemakkelijk het onaangename gevoel voorstellen dat gepaard gaat met buitengesloten worden. Hoewel het iets is waar je zelden aan denkt, is het een gemakkelijke fout om te maken. Het kan zijn dat je per ongeluk jouw sleutels in huis of in de auto hebt achtergelaten, of dat je ze allemaal samen bent kwijtgeraakt. Ongeacht of het een noodsituatie is of niet, je kunt het beste nu jouw onderzoek doen en een goede slotenmaker kiezen voordat er zich uiteindelijk een noodsituatie voordoet.