Mos in het gazon voorkomen? Zo doe je dat!

Mos in je mooie strakke gazon is veel woningeigenaren een doorn in het oog. Niet alleen oogt je gazon niet meer zo strak wenselijk is, maar ook ben je drukker dan nodig is met het verwijderen van het mos. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Maar wat kun je allemaal doen om mos in je gazon te voorkomen? Met onze tips wordt dat in elk geval een stuk eenvoudiger. Dus doe je voordeel met onze praktische adviezen!

Let bij het kopen van graszoden op de kwaliteit

Ga je een gazon aanleggen met graszoden? Dan is het van belang om kritisch te kijken naar waar je graszoden kopen gaat. Kies in elk geval voor een kwalitatief betrouwbare aanbieder, die sterk en gezond gras verkoopt. Gras van goede kwaliteit, dat opgegroeid is in vruchtbare grond, is minder vatbaar voor mosvorming dan minder sterk gras.

Maai het gazon in het najaar niet te kort

Gazons die te kort worden gemaaid, en dan zeker in het najaar, zijn kwetsbaarder voor het ontstaan van mos dan grasvelden die je iets langer laat aangroeien. Dat komt omdat bij kort maaien de bovenste toplaag van het gras verdwijnt. Die laag bevat juist essentiële voedingsstoffen. Hierdoor krijgt mos dus meer kans. Zorg er daarom voor dat je als de ‘r’ in de maand is het gazon niet te kort maait!

Bij veel bomen en struiken rond het gazon moet je opletten

Gazons en grasvelden die omgeven zijn door veel bomen en struiken, zijn relatief kwetsbaar voor mosvorming. Dat komt omdat bomen en struiken veel voedingsstoffen en mineralen aan de grond onttrekken, die dus niet door je gazon opgenomen kunnen worden. Dit kun je oplossen door geregeld organisch meststoffen toe te voegen aan de grasmat.

Pas op als je gazon vochtig is en in de schaduw ligt

Extra alertheid is vereist als je gazon relatief vochtig is en (vaak) in de schaduw ligt. Mos groeit namelijk goed op plekken die nat en donker zijn. Omgekeerd groeit gras juist weer slecht op dit soort plaatsen. Een gazon dat droger is en geregeld zonlicht krijgt, loopt veel minder kans om onder het mos te komen zitten dan grasvelden die vochtig en donker zijn.

Is de grond relatief zuur? Gebruik dan kalk als hulpmiddel

Als je grond relatief zuur is, dan kun je mosvorming helpen voorkomen door kalk aan de bodem toe te voegen. Kalk helpt goed tegen het vormen van mos op grasvelden. Met kalk worden de voedingsstoffen in de bodem namelijk beter opgenomen door het gras. Daardoor wortelt en groeit het gazon beter. Prettig is verder dat kalk rijk is aan magnesium, waardoor het gras fris en groen blijft. En dat is wat iedereen wil die van een strak gazon houdt.

Ten slotte: geregeld verticuteren helpt ook

Een laatste advies om het gras vrij van mos te houden, is de grasmat geregeld te verticuteren. Verticuteren is eigenlijk het beluchten van de grond en maakt de bovenlaag losser. Zo krijgen de wortels van het gras meer lucht. De gaatjes bij het verticuteren kun je vervolgens vullen met organische meststoffen.